HISTORIK

Välkommen
Produkt
Visioner
Historik
Kalender
Vinterbilder
1999
2000
2002
Skogsdagen 2003
2004
7 Maj Kurs.2
Tidigare Miniskog

 

2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under våren och sommaren har vi timrat upp ett gårdslider från Lakbäck utanför Tärnsjö. Ett lider som blev uppfört 1746 enligt upphittad träskyllt, men som kan ha anor ända tillbaks till sent 1400-tal.
Nytt tak är lagt och det som återstår är viss renovering av dörrarna inkl. lås.Under våren har även ett hönshus från Ingbo flyttats till ”NBL”
Hönshuset flyttades helt med hjälp av en stor lastmaskin och traktor med kärra.
En hel del renoveringsarbete krävdes men är nu färdig med undantag för vindsidsbrädor.
Hönshuset som är en tidigare linbastu som blev ombyggt till hönshus omkring förra sekelskiftet och användes till hönshus under en dryg 50-års-period.
Används återigen som hönshus på NBL.

 

Loftboden som flyttades under förra året har färdigställts med golv under loftet och trapp upp till loftet.
Hönshus och Loftbod har även rödfärgats.Brunnen har försetts med en inramning av timmer och ett nytt lock av 2”plank
Målat och färdigt.Vårbruket på nybyggarland skedde under vecka 19 då Törn, Silja och Jakob sådde svarthavre, tvåradskorn, ärter, lin och oljeväxter med tidstypiska maskiner. Dessutom blev det satt Magnum Bonum-potatis och en annan gammal svensk potatissort som är helt röd.Under våren har studier i gamla hus och deras användning bedrivits och kontakt har tagits med Olle Lind i Fagerlid Hova angående ”kubbhus”, ett gammalt sätt att bygga hus med ”vedträn”
Studiebesök har gjorts på Nordiska museet, Åsby Handelsträdgård och Vallby Friluftsmuseum i samband med hantverkardagen, där föreningen var representerad av May och Jakob som visade på gammeldags vis hur man gjorde ”gråsuggor”Åsbohöns och Myskankor har under försommaren införskaffats till NBL,
då vi redan sett ett behov från besökare och andra intresserade att ha någon form av djur redan i uppbyggnadsstadiet av NBL:


Den 21 sept. hade föreningen höstfest tillsammans med Råsbo Pistolskytteklubb.
Festen startade ute på Nybyggarland med tävlingsaktiviteter både för stora och små, samtidigt som vi ”fikade”
Senare flyttade vi in i samlingslokalen där vi hade avslutning på tävlingarna samt prisutdelningar, och förtäring av grillade hamburgare.
Under kvällen bjöds på ”live musik” av 2st duktiga trubadurer, och kaffe och tårta avslutade höstfesten.I september revs ett timrat bostadshus från 1796 som ska sättas upp under sommaren 2003.
Huset blev ombyggt 1857 och ska renoveras som det såg ut då, med bl.a. möbler som möbelsnickaren som bodde där har tillverkat.
Målarmästare på trakten kommer att anlitas för att rekonstruera den invändiga målningen från 1857.
Bygglovsansökan är beviljad.Under sommar och höst har medlemmar i RIF deltagit på följande utbildningar:
Hustimringskurs i Ingbo.
Hästkörarutbildning på Kvinnerstaskolan Örebro
Hästseminarie i VarbergUnder hösten har 3st ”gamla kort berättarkvällar” ägt rum där kort från de närliggande gårdarna och Tärnsjö visats och där många av de äldre, från resp. ställe varit delaktiga och berättat om hur det var förr. Musikunderhållning av Nora Kyrkokör och lokala förmågor. Kortkvällarna i våran samlingslokal har varit välbesökta.


 

12 Feb. visade medlemmar ur vi ett hundratal gamla kort om och omkring Tärnsjö på biblioteket i Tärnsjö efter önskemål från biblioteksledningen.
Visningen var mycket uppskattad utom av vissa som inte kom in för att det var helt fullsatt.

 

Efter ett gediget förarbete under våren så genomfördes årets "Råsbodag" 12 och 13 April, som såg helt annorlunda ut än tidigare. Mera en test om marknad och aktörer.
Idén var att visa småskaligt skogsbruk både på nytt och gammalt vis och då även inbjuda entreprenörer inom skogsnäringen.
Önskemål från besökare och näringsliv att göra "småskalig skogsdag" som årlig tradition.Kurser och utbildning under våren har varit:
Arkivkonferens Örebro 12 Mars
Hästseminarie på Berga naturbruksgymnasium 15 mars
20 mars ännu en fotovisardag i Råsbo, där ”Tärnsjödraget” stod för musiken.Sommarens och höstens stora arbete på ”NBL” har varit ”Nystrandshuset”
Huset blev byggt som Enkammarstuga och Kronotorp troligtvis 1796.
På 1850-talet kom snickaren Erik Hansson från Långarsbo och flyttade in i torpet. Erik byggde om huset med övervåning och var färdig 1857.
Förutom att Erik var en duktig yrkesman som även tillverkade stilmöbler, som han transporterade med häst till Stockholm och sålde, så hade han 6 mjölkkor i sin lilla ladugård, som han flottade hö till, från ängarna på Ljusbäckssidan.
I början av 1900-talet tog sonen Erik Eriksson över lantbruksdriften och då han inte var lika ”förlig” som sin far med att snickra, så blev skogshuggararbetet hans huvudsakliga inkomstkälla.
Sista bofasta på gården var Lydia Eriksson som var systerdotter till Erik Eriksson och hon bodde där mellan 1939 och 1942.
Huset användes därefter som tillfällig sommarbostad av ”Pingstvännen” Björklund från Månkarbo som där livnärde sig på sin gummiverkstad.
1969 övertog Set Eriksson ägarskapet och använder ”Pionjären” Erik Hanssons snickarverkstad som står kvar på tomten som sommarstuga.
2002 på hösten blir boningshuset rivet och flyttat till ”Nybyggarland” i Råsbo, där det kommer att renoveras och timras upp i ursprungsskick från 1850-talet, och även möbleras med en del möbler som Erik Hansson tillverkade.Under sommaren revs en tidig 1800-tals ladugård som behöver kompletteras med en hel del nytt timmer. Finns idag på NBL i väntan på uppsättning.Berit och Ninni har varit delaktiga i de kurser och utbildningar som ”Leader +” har arrangerat för de olika projekten i området.Den 14/9 rev vi en Ramsåg från 1896 i en grannby, och som vi planerar att bygga upp på NBL under 2005.Den 12-13/7 arrangerades en loppmarknad på NBL för att i första hand marknadsföra oss mot personer som kanske inte kommer på våra tradionella träffar.Den 19/7 arrangerades en ”motorkväll” på NBL. Där vi startade upp ett antal gamla motorer och redskap.Under hösten grävdes en strömkabel ner på NBL och en central monterades anonymt i Lakbäckslidret.Det under sommaren uppsnyggade spannmålsmagasinet i Tärnsjö tjänstgjorde som marknadsföringsplats för Nybyggarna under julskyltningen då vi bjöd på information och underhållning från scen. ( lastkajen.)
Samtidigt sålde / bjöd vi på specialtillverkad ”nybyggarglögg” pepparkaka och knäck.
Senast uppdaterad
2014-03-09 21:05